Zwarte strepen verwijderen op caravan of camper.

Iedereen kent ze. De zwarte strepen. Ergernis nummer 1 in kampeerland zo lijkt het. Maar hoe ontstaan ze? Waarom vooral op de caravan en camper? En belangrijker hoe kom ik er vanaf zonder de lak te belasten? Of zijn ze te voorkomen?

Ze ontstaan doordat roetdeeltjes uit de lucht neerslaan op de lak. Als dat evenredig is over het oppervlak zie je het nauwelijks maar regen vormt stroompjes op de zijkanten van het voertuig en daar zie je ze ontstaan. Bij de spiegels, langs de ramen en onder de gootjes. Nu zijn ze nog eenvoudig weg te krijgen. Even met een zachte spons (bijv die van Kemdirect) en je bent er in een wip vanaf. Maar dat doet niemand. De roetdeeltjes blijven dus zitten en zakken langzaam in de wax. Hoe warmer het is deste sneller dit gaat.

Eenmaal diep in de was kom je er met een milde shampoo niet goed meer bij en moet je hardere maatregelen nemen. De meeste mensen gaan aan de slag met een alkalische shampoo. Die wordt verdund op de strepen gesprayd. Hiermee los je feitelijk de wax (ester) chemisch op. Beetje gevaarlijk want als je te lang laat inwerken heb je witte strepen of vlekken en beschadig je de lak.

Je kan het ook doen met wat oplosmiddel bijvoorbeeld wasbenzine of wat siliconenspray. Het gaat ook prima met de wax zelf omdat ook daar oplosmiddel aan is toegevoegd.

Het zal duidelijk zijn dat chemisch oplossen de wax weghaalt en als het te lang blijft zitten ook de lak belast. Nu kan deze wel wat hebben maar goed is het nooit. Wasbenzine haalt ook de wax weg en is als je meteen daarna het voertuig wast redelijk veilig. Je zou het eerst kunnen testen op een onopvallende plaats op het voertuig. In de was zetten is een hele klus en niet aan te bevelen om de zwarte strepen weg te krijgen. Je kan wel de bestaande zwarte strepen behandelen. Al met al een hoop gedoe. Kan dat nu niet anders?

Ik heb die vraag destijds voorgelegd aan een van de grootste grondstoffabrikanten. Deze hadden veel ervaring op het gebied van autoreiniging en stelde een co-polymeer voor. Deze polymeer hecht zich tijdens het wassen aan de vervuiling (ook roet) en laat daarna een beschermende film achter op de schone lak waardoor de roetdeeltje veel minder in de was kunnen zakken. Het was ook nog een heel zuinig in gebruik. De milde shampoo is uitermate veilig voor de lak en verdund kunnen ook de acryl ramen er veilig mee worden gewassen.
Zal duidelijk zijn dat ik Kemdirect polymeer shampoo aanbeveel. Het is ook nog eens veruit de voordeligste manier om de caravan en camper schoon te maken. Een dopje in een emmer water en als hij erg vuil is wat meer.

Kemdirect polymeer shampoo.

Direct kopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: